Hooper House

Hooper House

Briefed to renovate a bungalow and its contemporary addition, the inclusion of more light was key to this project’s success. And while the main living space was a modern addition with no period detail, the front part of the house retained some beautiful original features. Our design seeks to respect the original part of the house, while ensuring the main space is highly contemporary.
Using a palette of bright whites and black our design aligns a contemporary aesthetic with original character details. Rather than shift from original to modern at a defined point, the transition is made through the retention of character details within a contemporised materiality.
The palette of bright whites and black creates a strong platform to frame, order, ground and direct. This is most apparent across the large black stained oak joinery core, which wraps the study before continuing over the fridge and into the heart of the kitchen. Black perforated steel framed doors screen the study, creating a veil. Designed to fit perfectly over the shelves when in the open position, the study can effectively join or be closed off from the main room.

Photography by Tom Ferguson